Härliga höst

 För någon dag sedan kom jag att tänka på när jag studerade Kulturantropologi. Jag tyckte ofta att det var mycket intressant och givande. Det är en kulturvetenskap som fokuserar på människors levnadsförhållanden ur kulturella, sociala och historiska perspektiv. Några personer som läste samtidigt som mig studerade annars på andra program men hade fått det rekommenderat att läsa en termin kulturantropologi. Den som är intresserad kan ju läsa vidare om ämnet, nu över till något annat.

Jag har under en tid tänkt att jag skulle skriva lite om hur jag tänker om träning och då främst min egen träning. Nu så.

Jag tror på glädjebetonad och lustfylld träning. Hellre än hård och prestationspressad. Det betyder inte att ett pass ej kan vara lagom krävande. Det kan också vara kul med lite lagom utmaning ibland. Men största fokus på det förstnämnda.

Huvudsyftet är inte att träna för att komma 1 minut eller 4 sekunder snabbare i mål nästa gång jag väljer att jogga 5 km i något lopp.

Jag tränar för att jag tycker det är kul, för att jag trivs med det och det är bra för min hälsa. Det har jag haft klart för mig själv sedan jag började jogga mer regelbundet. Sedan kanske jag blir lite snabbare och då får den där minuten eller sekunderna bli som ett slags bonus. Nu tycker jag att 5 km är en sträcka som passar mig. Om 4 månader eller om 2 år kanske jag vill jogga 1 mil i något lopp, då får jag göra det då.  Jag är i nuläget inte heller så tävlingsintresserad och försöker ha ett lite avslappnat förhållande till träningen. Detta för att lite undvika att det blir någon slags prestationsfälla där det blir mer ett jagande efter ”den där tiden”. För att jag tror att om min träning enbart skulle handla om resultat eller träning för resultat skulle jag nog tröttna ganska snabbt och tycka det kändes tråkigt. Om jag istället tycker att varje träningspass eller lopp är kul och gör det för att jag trivs med det tänker jag att jag kanske får ut mer av det hela. Jag kan tänka mig att kombinera löpning med något gruppträningspass som t.ex. dans eller yoga.

Mål och ambitioner kan ju variera från person till person men även över tid.

Att delta i något lopp ibland tycker jag är trevligt. Dels träffar man andra löpare, man har något att träna inför och det är ofta ett trevligt arrangemang. Att göra något som man upplever som roligt och ger en glädje kan ju också ses positivt ur en hälsoaspekt synvinkel.

Joakim Nilsson 10 km 51:32

Tiden som här används som ett slags mätinstrument för en prestation en viss sträcka. Detta kan man tänka mycket om men kort bara; säg att Joakim springer 2 lopp på 10 km en säsong. Skulle man istället titta mer på förutsättningar och även tid kanske det ”sämsta” resultatet är ett toppenresultat. Utifrån de förutsättningar Joakim hade just då kanske det var ett helt okej resultat, i jämförelse med det andra loppet då han hade bättre förutsättningar.

Nu på hösten börjar ju skolorna igen och det brukar startas diverse kurser inom många olika intresseområden. Föreningar som t.ex. Naturskyddsföreningen och organisationer som Friluftsfrämjandet har ibland olika aktiviteter.

Idrottshallar och gruppträningsställen brukar ibland ha fler gruppträningspass att erbjuda på hösten. Är du intresserad av att börja träna kan det vara läge att kolla upp detta snart. Ibland har de prova på tillfällen. Vad finns det för pass på de olika ställena?  Hur är dom?  Finns det ett träningsställe som har ett utbud som intresserar dig mer men ligger en bit bort kan det ju ändå vara läge att kolla upp det. Men blir resvägen för lång och det blir för stort projekt att ta sig dit och hem kan det vara bättre att välja ett närmre med okej utbud. Det viktigaste tror jag är att hitta något man trivs med och att det finns en möjlighet till att kunna hända.

Igår var jag ute på ett lite längre löppass som jag tar ibland. Jag tittade lite hastigt på klockan innan jag begav mig iväg. Jag joggade i ett behagligt tempo. När jag var klar tittade jag på klockan igen och blev positivt överraskad. Jag kan inte säga exakt på sekunderna men på ett ungefär vet jag.

Avslutningsvis vill jag tacka de som följer mig på bloggen och ibland ger mig fina kommentarer.

Linda

This entry was posted in Allmänt. Bookmark the permalink.

Comments are closed.

  • © All material on this domain is copyrighted by Linda Andersson. All rights reserved.

  • Web design and code by David Nielsen